Kongsberg Seatex – eBird®

Gir bedre kontroll på seismiske kabler

 

Video hentet fra kongsberg.com

Birden styrer både rotasjon, horisontal og vertikal posisjon og dette gir seismikkselskapene en unik mulighet til å ha full kontroll på streamerne gjennom hele operasjonen inkludert utsetting og opptak.

eBird_022_2021-01-28-101834

I marin seismikk slepes 1 til 16 lange kabler, såkalte streamere, etter et fartøy. Typisk kan slike streamere være fra 4.000 til 10.000 meter lange. Dybden og formen på streamerene blir kontrollert med spesielle innretninger på kablene, såkalte “birds”. Et seismikkskip vil slepe disse kablene i rundt 4.5 knops hastighet. En rivende utvikling i bransjen har ført til flere og lengre streamere per båt, noe som i sin tur skaper et behov for større kontroll over streamerene.

eBird_033

Kongsberg Seatex ønsket å utvikle en bedre styringsløsning og tok i 2006 kontakt med Inventas for å styrke utviklingsteamet. Inventas har bidratt i hele prosessen fra konseptutvikling via prototyping til industrialisering. eBird ble lansert høsten 2009.

eBird_011

Integrert løsning med avtagbare vinger

Mens mange av de tradisjonelle birdene henger under selve streameren, er eBird blitt en del av selve streameren. Løsningen består av en hovedkropp i titan som er skjøtet inn mellom streamerseksjonene og tre vinger i plast som med et enkelt håndgrep kan monteres av og på. En av fordelene med å hekte av vingenene er at hovedkroppen kan vinsjes opp på trommelen sammen med streamerne.

eBird_hentetFraKongsbergNettside2_20240124

Kroppen til eBird er produsert i titan for å få tilstrekkelig styrke samt motstå ulike former for korrosjon. Vingene, som er støpt i en glassfiberarmert plast, inneholder elektronikk og andre komponenter. For å unngå kontaktkoblinger mellom kroppen og vingene er det utviklet trådløs strøm- og signaloverføring, noe som forenkler montasjearbeid i felten samt reduserer faren for vanninntrengning og slitasje.

eBird_044

Prisbelønt produkt

eBird mottok Merket for god design og var nominert til Hedersprisen for god design i 2011. Fra juryuttalelsen:

«eBird er en fantastisk innovativ idé som ivaretar en genial systemtanke. Den er formgitt for en tilværelse under vann og kommuniserer høyteknologi. Det maskinelle er overbevisende og formen følger funksjonen. Ergonomi, brukssituasjon og arbeidsprosess for montørene er godt ivaretatt, noe som er viktig med mange enheter ombord. […] Produktet har en visuell kvalitetet med et markedsføringspotensiale for Kongsberg Seatex. En meget verdig kandidat.»

Merket_for_god_design_01-1
Nominert_for_god_design_01
eBird_hentetFraKongsbergNettside_20240124

Hvordan lykkes med innovasjon i havbruksnæringen? Se webinaropptaket her.

Eelume – En undervanns slangerobot
Eelume – En undervanns slangerobot
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe