Prolink Alpha – En grønn veiviser

Prolink® Hybrid Systems AS

I mørket kan et lite lys være helt avgjørende. Prolinks skilt hjelper deg ikke bare med å finne veien til nødutgangen. De peker også mot fremtiden. Inventas og Prolink har sammen utviklet et produkt som viser at innovasjon og bærekraft går hånd i hånd.

I hvert hjørne av nesten alle bygg finner du dem. Skiltene og lysene som leder oss trygt mot nødutganger i uforutsette situasjoner. Markeringsskilt, som de kalles på fagspråket. Men har du noen gang tenkt over hvor bærekraftige de egentlig er?

Prolink-detalj-00194

Små lys, store utfordringer

De tradisjonelle markeringsskiltene kommer stort sett i to varianter: de som drives av elektrisitet og de etterlysende. Men begge variantene har noen utfordringer. De elektriske er avhengig av strøm samt batteri, mens de etterlysende må stå i lyse omgivelser for å «lade opp» det etterlysende materialet.

Dette strider mot bærekraftsprinsippene og målet om redusert miljøpåvirkning. Prolink ønsket å endre dette. Som totalleverandør av etterlysende ledesystemer, ville de ikke være en del av problemet, men en del av løsningen.

Og løsningen ble Prolink Alpha, et nyskapende markeringslys som utnytter lysspredningsteknologi.

Det innovative skiltet lader konstant det etterlysende materialet ved hjelp av en integrert lyskilde. Dette krever minimalt med strøm, og fjerner behovet for batterier som backup hvis belysningen svikter. På den måten kan skiltene lyse klart uavhengig av hvor det skal henges opp – og uansett lysforhold.

Prolink-ferdig-produkt-00172
Prolink-detalj-00194

«Målet vårt var å benytte disse batteripakkene til andre samfunnsnyttige formål, samtidig som vi reduserer strømbruket til markeringsskilt. Ved siden av miljøbonusen, sparer vi også en hel del på kontroll- og vedlikeholdsutgifter for våre kunder.»

– Andreas Rengård Nilsen, daglig leder Prolink Hybrid Systems AS

Prolink-00197

Forprosjekt: fra idé til prototype

Et tverrfaglig team hos Inventas har hjulpet Prolink med hele design- og utviklingsprosessen – fra behov til et markedsklart produkt. Og det hele ble sparket i gang med et forprosjekt, der vi utforsket alle mulighetene det nye produktet kunne by på.

Gjennom flere workshops med Prolink og deres samarbeidspartner elektroentreprenøren Effekt AS, fikk vi i denne fasen innblikk i behov og utfordringer, og avklarte visjoner, mål og forslag. Vi tok også turen til fabrikken i Mo i Rana, for å lære om muligheter og begrensninger i deres produksjonslinje. Samtidig intervjuet vi byggforvaltere, driftspersonell, monteringsfirma og arkitekter. Hva skal til for at de velger Prolink Alpha, fremfor andre etterlysende eller elektriske skilt?

Fra innsikten satte vi opp brukerreiser, produktreise og en kravspesifikasjon for produktet. Deretter skisserte våre designere ulike konsepter og laget også flere enkle prototyper så vi sammen kunne velge en designretning fra forprosjektet å jobbe videre med.

De første skissene

Prolink-tidlig-konseptskisse
Prolink-konseptskisse1
Prolink-konseptskisse2
Prolink-konseptskisse3
Prolink-konstruksjonsskisse-1

Konseptskisser utvikler seg til prototyper

Prolink-HansKristian-DSC09390
Prototype sjekk 2
Prototype Sjekk 1
DSC09436-1

Prototypene ble brukertestet

Prolink-digital-brukertest
brukertest DSC09482

«Alt i alt, et produkt som er prisgunstig og uten batteri som er en stor fordel for sluttkunde, så absolutt et produkt vi kommer til å bruke videre!»

– FLM Elektro AS

Prolink-brukertest_-DSC09506

Fleksibelt, brukervennlig og bærekraftig

I løpet av forprosjektet kom det fram noen viktige problemstillinger: Skiltet skal ha minst mulig fotavtrykk, det skal gi merverdi til kunden og det må enkelt kunne henges opp på forskjellige flater. Prolink ønsket også å produsere skiltet lokalt i Norge.

For å løse disse problemene måtte vi dykke dypt inn i lyskilder, emballasje, plastkonstruksjon, elektronikk, og godkjenninger.

Hvordan vi løste det?

Skiltet har en patentert løsning for lysfordelingen, så lysenheten på selve skiltet er redusert til det minimale. Men utover å innovere selve lyskilden, gikk Prolink nøye gjennom hvert ledd i verdikjeden for å identifisere områder der de kan redusere fotavtrykket.

En av de største utfordringene var å redusere antall komponenter og materialer i skiltet. Men ved bred testing av forskjellige materialer og løsninger, består skiltet i dag av kun 5 materialtyper. Alle deler kan også lett skiftes ut og ombrukes, og i siste instans resirkuleres – noe som var et viktig poeng i utviklingen av produktet.

Skiltet er også designet for å kunne monteres både på vegg og i tak, samt henge i vaier. Enten det er et ensidig eller tosidig skilt, bruker det de samme komponentene. Det fjerner behovet for blant annet ekstra braketter – og dermed også forenkling av logistikken.

Hele utviklingsløpet var en smidig prosess, som endte i et innovativt og bærekraftig produkt – og en klar strategi for produktlanseringen.

Prolink-Materialprøver

Testing av ulike materialer og lysfordeling

Prolink-verksted-IMG_8110
Prolink-Etterlystest
Prolink-mockups
DSC09404
DSC09665
prototype med elektronikk

«Denne ble godt tatt imot hos oss, godt å se en så klar og tydelig montasjeanvisning rett på esken, i tillegg til god merking. Veldig positivt overrasket over pakken og enkeltheten, at stegene var tydelig med bilder på montasje med hver sin versjon, samt at det sto ved delene hvilken som var med i hvilket steg. Liker også at det er samme feste for vegg og tak, ikke forskjellige slik at du må kaste en av disse samt at det hovedsakelig er pappemballasje. Virker som en gjennomtenkt pakke, produktet virker bra.»

– Caverion Norge AS

Prolink-prototypesjekk-DSC09376

Trippel bunnlinje

Når kundene til Prolink velger dette skiltet, unngår de batteriavfall og sparer både strøm og penger. Dette kaller vi et 'håndavtrykk'. Når en kunde kan spare penger og investere i en løsning som er i tråd med fremtidens bærekraftskrav, da sitter de på et ekte konkurransefortrinn.

Prolink har i dag oppnådd en trippel bunnlinje, og leverer et produkt som er bra for people, planet og profit. De har satt mennesker først ved å flytte produksjonen hjem og skape lokale arbeidsplasser. For planeten har de gitt en miljøgevinst ved å tilby et produkt som genererer mye mindre batteriavfall og forbruker mindre strøm. Økonomisk har de oppdaget en mulighet i markedet for etterlysende skilt som er ideelle for moderne bygninger. Dette har ført til økt markedsandel og salg.

Dersom alle markeringsskilt i Norge ble byttet ut med Prolink Alpha ville vi årlig:

  • spare forbruket av 4 millioner batterier

  • redusere vedlikeholdskostnader tilsvarende 1.2 milliarder NOK

  • redusere energiforbruk tilsvarende 130 GWh (årlig drift av 80 000 elbiler)

Bruksanvisning ble printet på emballasjen

Prolink-produkt-i-eske-00161
Prolink-beskrivelser-på-eske-00155
Prolink-IMG_9537

Tverrfaglig prosjektleveranse fra Inventas

Inventas har bistått Prolink i hele utviklingsprosessen, med alt fra design og utvikling til prosjektledelse.

Fysisk produkt: Design, simulering og konstruksjon av plastdeler, kapsling, skilt og optikk, samt gjennomføring av godkjenningsprosesser.

Elektronikk: Design, utlegg og programmering av kretskort. Gjennomføring av godkjenningsprosesser. Tilrettelegging av produksjons- og testoppsett.

Emallasje: Design og konstruksjon av eske. Design og system for etiketter og produktmerking.

Dokumentasjon: Innhold, design og produksjon av brukerveiledninger og dokumentasjon, datablad, installasjonsveiledning og instruksjonsvideoer.

Visuell kommunikasjon: Grafisk utforming på produkt, emballasje, markedsmateriell og egen nettside for produktet, inkludert Alpha-logo, piktogrammer og illustrasjoner. Produksjon av renderinger, animasjoner og AR-demo.

Prosess

Prolink-prosess-1

Fremtidens bærekraftige produktutvikling –  fra visjon til gjennomføring. Se webinaropptaket her.

Eelume – En undervanns slangerobot
Eelume – En undervanns slangerobot
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe