Norges Skiforbund – Alpint til nye høyder

 

Alpintlandslaget

 

All foto: NTB // Alpineteamnorway, Lemosmedia

For å prestere i verdenstoppen i alpint krever det ekstremt mye av en utøver. De må ha en enorm fysisk kapasitet, ha et skyhøyt nivå av tekniske og taktiske ferdigheter, og ikke minst ha et stort mot og en sterk psyke.

Det norske skiforbundet er i særklasse når det kommer til å tenke nytt for å skape neste generasjons verdensmestere. For å kunne gjøre dette må vi forstå bedre enn konkurrentene hva som skal til for å kjøre fortest mulig på ski.

Alpintlandslaget_2023_NTB_FBDPVOR49DI

Kort om prosjektet

Skiforbundets Sport Science team jobber for å finne ut hvordan utøvere kan vinne hundredeler mot konkurrentene, enten det handler om å finne det mest optimale sporet i løypa eller å forbedre de fire første vitale stavtakene. For å hjelpe utøverne komme raskest i mål trenger de dermed grundige dataanalyser, basert på presise data. Det var ikke mulig å finne en slik datalogger ferdig som hyllevare, og søkte derfor Inventas om hjelp.

Inventas har bistått Skiforbundet med utviklingen av en ekstrem datalogger for å samle inn presisjons GPS og IMU data som utøvere og trenerapparat kan ta i bruk i trening og oppladning til viktige løp.

Prosjektperiode: 2019-2021

Fagområder fra Inventas: 

  • Elektronikk

  • Embedded

  • Produktdesign

  • Mekanikk

  • Konseptutvikling

Alpintlandslaget_2023_IMG_5058
Alpintlandslaget_2023_IMG_5271

Utviklet på utøverens premisser

For at løsningen skulle fungere for skiforbundet måtte utøveren settes i sentrum. De ønsket å få verdifulle data fra treningsøktene, uten at det skulle gå på bekostning av treningsutbyttet til utøveren. Samtidig ønsket teamet å ta i bruk eksisterende teknologi, hvor det var viktig at løsningen ble liten nok til at utøveren ikke merket at teknologien var der.

I den første fasen gjennomførte vi konseptmøter for å forstå behovet og de viktige faktorene i prosjektet, før vi fikk frem en prototype som kunne testes sammen med utøverne og de andre involverte.

Alpintlandslaget_2023_IMG_5230

Gjennom testfasen ble det avdekket viktige forhold som påvirket den endelige løsningen, som eksempelvis endring av formfaktor for å gi mer robust kabelføring mellom logge-enhet og Gps-antenner. Enheten gir enkel tilgang til data for prosessering slik at teamet kan gi tilbakemeldinger mens utøveren har treningen friskt i minnet.

I etterkant har Inventas også bistått med å lage en videoopplastningsenhet som kan få video overført direkte fra skibakken til analyseteamet i Norge.

Kritiske faktorer i prosjektet

  • Tåle et krevende miljø; Kulde, fuktighet, vind.

  • Robust konstruksjon som tåler høy hastighet og store krefter.

  • Kompakt og lett

  • Enkel å ta i bruk for ikke-teknisk personell

  • Sikker og enkel opplastning av data

  • Lang batterilevetid

  • Betjenes med hansker

Alpintlandslaget_2023_LM_07205

Målesystem i verdensklasse

Den gode prosessen og det tette samarbeidet med Sports Science Teamet førte til utviklingen av en loggenhet basert på høypresisjons GPS til bruk i trening. Loggenheten kan måle prestasjonsvariabler med høy nøyaktighet i et svært krevende miljø, noe som er kritisk for at våre landslagsutøvere kan dra nytte av dataene som genereres. Dataene lastes direkte opp til Matlab, hvor analyseteamet kan ta dem for seg umiddelbart. Enhetene er også satt opp for å kunne legge til 4G/5G dekning i fremtiden.

WhatsApp-Image-2022-06-13-at-15.25.47-3

Fem komplette enheter med ladekoffert

Den endelige leveransen endte opp med fem komplette loggere med ladekoffert og tracklets som festes i ryggskinnen. Loggerne kombinerer data fra to GPS-antenner og et presist akselerometer.

«Det har blitt lagt ned mye energi i å gjøre tracklet-boksen og en ekstern batteripakke kompakt. Den endelige leveransen innebærer også en plattform som gir store muligheter, gjennom at vi høster nye erfaringer og kan moderere disse fortløpende», sier Vidar Hagen fra Inventas.

Ofte etter at et utstyr tas i bruk, vil det komme ytterligere ønsker om forbedringer, og vi har da gode verktøy for å ta opp igjen produktet vi har laget for å på en enkel måte gjøre revisjoner. Under designprosessen ble det allerede tatt høyde for videreutviklinger, slik at det skulle være enkelt å ta de stegene i neste fase.

Alpintlandslaget_Skiforbundet_Z9tkxfcg

«I den første fasen etter vi kom i kontakt med Inventas, så hadde de et fokus på å forstå problemstillingen vår. Vi møtte et team av individer som virkelig brenner for faget sitt, og som hadde et ekte engasjement for å hjelpe oss bli bedre», sier Robert Reid i Skiforbundet.

Tilgang på et stort team av eksperter

Prosjektet med Skiforbundet er noe annerledes enn hva som er vanlig. Produktet er ikke tenkt som et fremtidig salgbart produkt, men et hjelpemiddel Skiforbundet trenger til idretten. Selv om det er noen forskjeller i hvordan teamet fra Inventas gikk frem i prosjektet enn når de vurderer et kommersielt potensial, er det likevel mange fellesnevnere med andre prosjekter. Det handler om å forstå behovene til bruker.

Som mange andre elektronikkutviklingsprosjekter som Inventas er koblet på, var dette prosjektet noe helt nytt i markedet. De grundige forberedelsene for å få forståelse av behovet til kunde og brukerne er essensielt for å kunne løse de uunngåelige utfordringene som oppstår underveis.

«Når man utvikler noe slikt, som ingen andre har gjort før, så baner man en ny vei mens man går. Man pusher teknologiens grenser, og da oppstår det utfordringer som må løses underveis. Det er nettopp i en slik situasjon at Inventas virkelig viser sin styrke», sier Robert.

Gjennom designprosessen hadde Inventas et stort team av eksperter med ulik kompetanse til disposisjon. På den måten var teamet godt rustet til å møte utfordringene underveis, og med den endelige leveransen.

«Takket være Vidar og teamet hos Inventas har vi nå et målesystem i verdensklasse, et verktøy som kommer til å vise oss veien mot visjonen vår: Å ta alpint til nye høyder», sier Robert.

Skiforbundet_alpintlandslaget_LD9jW86Q
Alpintlandslaget_2023_LM_06732

Elektronikkutvikling

Utvikling av elektronikk er et komplekst fagfelt som er i stadig endring. Inventas gjennomfører et stort antall prosjekter som handler om å skape nye elektroniske produkter hvert eneste år, slik som målesystemet for Skiforbundet, sensorer til livreddende produkter eller utvikling av chip til radarundersølelser på Mars.

Dagens industri har et økende behov for avanserte sensorløsninger. Dette kan være en inngang til digitalisering, tilstandsovervåkning, produksjonsoptimalisering og kunstig intelligens. Kontakt oss for en uforpliktende prat om hvordan du kan smartifisere dine produkter og tjenester.

Skap fremtidens løsninger gjennom et komplett produktutviklingsløp.

Eelume – En undervanns slangerobot
Eelume – En undervanns slangerobot
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe
Cimon Medical – NeoDoppler Ultralyd probe